web stats
Kategori: tyndmand
Klappe hænder
10-03-2013


Gud minder mig om hippien og siger:" Skal du ikke gøre noget ved det. Hvad har du tænkt dig at gøre." Jeg siger: "Det er dig som skulle ligne at være den kloge. Kan du ikke give et hint." Gud siger:" Du har fornylig hørt en anmdelse af en cirkusfilm, som hed noget med elefanter. Det kunne du fortælle hippien om."

Der går heldigvis flere dage indtil jeg møder hippien. Han er på vej til Fakta. Det er han flere gange om dagen. Nu er det tidligt på formiddagen og han slingrer endnu ikke så meget. Inden han begynder, prøver jeg at sige en lang sætning, som jeg ikke har øvet på. " Har du hørt om en film om et cirkus, hvor cirkusdirektøren er meget ond og behandler sine ansatte meget dårligt, f.eks. tvinger han en klovn til at gå i optoget gennem byen på hænder hele vejen. Det gør ondt i hænderne." Hippien svarer: " Jeg kender en, som har været ansat i et cirkus og nu er førtidspensioneret, måske fordi han har ondt i hænderne. Måske skulle jeg tage en snak med ham."

Det er som om vi forstår hinanden. Jeg ved ganske vist ikke, hvad hippien har i tankerne. Men det skal jeg nok få at vide. Han holder intet for sig selv.

Nogle dage senere møder jeg ham. Måske har han opdaget at jeg går ned i byen præcis kl. 9.00 hver dag. Han siger: "Han vil gerne, hvis vi sikrer at hans førtidspension ikke bliver taget fra ham og han vil have 15 øl for det. Jeg sikrede mig til gengæld, at han først drikker dem efter. Jeg ved jo hvordan det er.Han vil ikke gå ned ad Koldingbakken. Men fra Bryggen vil han gerne gå nedad hele gågaden på hænder.Hvis det ikke regner, gør vi det i morgen. En regnfrakke duer ikke, når man går på hænder. Måske er det bedst at vi ikke bliver set sammen, hvis politiet bliver interesseret. Derfor er det også godt, at jeg ikke har fået dit navn at vide. Jeg kalder dig bare den tynde mand.

Jeg synes, at dedt hele går lidt for hurtigt. Jeg har ikke styr på det. Næste dag er jeg på aftalte klokkeslet ved Bryggen ved begyndelsen af gågaden. Vi har valgt kl 11. så det vrimler med folk. Jeg må forståeligt nok vente et stykke tid inden hippien og hans cirkusven møder op. De slingre ikke så meget. Jeg siger til Gud:" Bare det her går godt. Måske skulle jeg holde mig lidt i baggrunden."

Cirkusartisten hopper op og vender rundt og begynder at gå på sine hænder. Hippien går foran og siger: " Giv plads for det sjove cirkus." Han slingre lidt, så folk viger ud til siderne og giver god plads. Og de standser og kigger. Jo flere der stimler sammen, desto flere kommer til, ligesom med får. De kommer også ud fra forretningerne, både kunder og ekspedienter. Det er en folkefest.

Artisten bliver grebet af stemningen. Han hopper på én hånd. Han hopper op og klapper i hænderne og går videre på de samme hænder. Folk klapper i deres hænder.

Hippien trækker en udstoppet ged efter sig. Den er på hjul. Jeg har læst det på avisens forside i kiosken: geden er stjålet fra ostebutikken ved Bryggen sammen med nogle oste. Politiets hunde snusede sig hurtigt frem til tyven som gik og trak en knallert på gågaden. Det var ikke duften af ged, som hundene fulgte. Han forklarede politiet, at han havde givet geden til en ven, som han ikke ville sige navnet på. Men han havde flere oste i lommerne og hundene kunne ikke undgå den fært. Knallerten var stjålen. Avisen gav nu politiet 14 dage til at finde geden. Måske skulle man gøre det sammme i andre politisager. Man skulle give politiet en deadline inden gåden skulle være løst, f.eks. også mordet i Tusindårsskoven. De 14 dage er ikke gået endnu, så hippien kan uden bekymring trække geden gennem gågaden. Mon han også er ven med ostetyven.

Jeg går i baggrunden og løfter folk op. Der går en bølge gennem gågaden af folk, som løftes stille mens de klapper og sættes ned mens de undrer sig.

Gågaden er lang, folk er mange, hele gågaden summer af liv. Det vil folk nok ikke glemme.

Da vi er nået til vejs ende, i hvert fald gågadens, siger jeg til Gud: " Mon det ændrede noget her i byen." Gud siger: " Det var i hvert fald sjovt."Hippien har skyndt sig væk med geden, men inden da gik han tæt forbi mig og hviskede: "Mand, kunne du ikke komme i tanke om flere filmanmeldelser, så vi kan få sat gang i byen."

se indholdsoversigt til Postkort fra tynd mand i Vejle
se alle indlæg
cookies