Kategori: politisk satire
Arbejdet som gud
Det er meget svært på nettet at finde opfattelser, som mener, at arbejdet skal afskaffes. Men lige så svært er det at finde begrundelser for, at arbejdet er så vigtigt.
17-09-2012
To citater først. "Hvis arbejdet er så sundt, så giv det til de syge." Det er ikke kun morsomt. Det betyder vel også, at arbejdets betydning er overvurderet i samfundet. "Det bedste perspektiv for arbejdsløse er at komme tilbage i job frem for at hænge fast på dagpenge" (sagt af Mette Frediksen). Det er ikke morsomt. Men bag ordene ligger en opfattelse af arbejde og dagpenge. Ville hun kunne sige: "hænge fast på arbejde". Det er der mange, som gør. De hænger fast i et beskidt, lavtlønnet eller tomt arbejde. Ville hun kunne sige: " Det bedste perskektiv ville være ikke at skulle arbejde så meget eller holde op." Der er mange, som et arbejde, som de synes er meningsløst, og som gerne ville holde op og passe deres have. Tænk hvad man kunne gøre for alle de millioner, som bruges på at skaffe folk et job, som ikke eksisterer.

Det er meget svært på nettet at finde opfattelser, som mener, at arbejdet skal afskaffes. Men lige så svært er det at finde begrundelser for, at arbejdet er så vigtigt. Nogle ser det historisk, fra antikken over romantikken til protestantismen og siger vi er opdraget med protestantisk arbejdsmoral. Det ser ud som om Mette Frederiksen har det som en given forudsætning, der ikke kan stilles spørgsmålstegn ved, at arbejdet er godt og det er ikke godt at være arbejdsløs. Mon hun egentlig mener det, fordi det er dyrt at have for mange arbejdsløse. Så skulle hun sige det: " Selv om de arbejdløse har det godt, er det bedste perspektiv for samfundets økonomi, at vi skal hjælpe så få som muligt med penge, hvad enten det er dag- eller månedspenge.

Nogle steder på nettet ser det dog ud som om mennesker kan blive slaver af Arbejdet. De kan ikke holde fri. De finder livets menings i deres Arbejde og glemmer alt andet i tilværelsen. Når de er sammen med deres børn, tænker de, at de egentlig lige skulle tjekke deres mail. Mennesker finder deres identitet i Arbejdet. De kan sige, at de er noget, fordi de har et Arbejde. De er meget bange for at miste Arbejdet, for så mener de, at de mister alt. Man spørger ikke: " Hvilket menneske er du?" Men: " Hvilket Arbejde har du?"

Det ligner meget en religiøs holdning til noget, som ikke kan bære så meget. Arbejdet bliver til Gud. Jeg vil derfor vende det om og sige, at kun Gud kan give vores liv mening. Det er indbegrebet af Gud i kristendommen, det totalt meningsfyldte. Kun Gud kan give os identitet, så vi frit kan være sammen med vores børn, uden at tænke på Gud, fordi Gud ikke er så optaget af sig selv som Arbejdet er det. Nogle gange skal man miste alt, for at opdage noget helt nyt og komme videre. Det er også indbegrebet af Gud. Gud er totalt kritisk og åben. Gud synes ikke, at det er dyrt at have os gående frit omkring uden at vi hænger fast i Arbejdet. Det er meningen med det hele. Det kunne der komme megen kreativitet og aktivitet ud af.

Der er vist få i Danmark, som har haft gang i så meget som den, der har udtalt første citat.

se alle indlæg
cookies