Kategori: politisk satire
ret og pligt
regeringen taler om ret og pligt. De skruer op for pligten og ned for retten
16-03-2013
Regeringen bestiller ikke andet end at tale om ' ret og pligt'. De skruer op for pligtdelen, så mange slet ikke vil gøre brug af deres ret, men i stedet finder kontanterne andre steder.

Meget morsomt udtrykt af Mette F:" Blandt dem, der fravælger nytteaktivering, vil nogen gå i uddannelse eller job, men der er sikkert også nogen, der falder i med sort arbejde eller kriminalitet. Men det får mig altså ikke til at fjerne pligtdelen fra kontanthjælpsreformen". Mon der er noget, som kunne få hende til at ændre hendes holdninger.

Måske skulle der mere fokus på borgernes rettigheder. Landets kommuner bruger sanktioner over for kontanthjælpsmodtagere så vidt forskelligt, at det ikke ser ud til, at de følger den samme lovgivning. DR citerer morsomt formanden for landets socialchefer:" Det er utilfredsstillende med så store forskelle, når det er de samme regler, der gælder. Der ser også ud til at være brug for at stramme sanktionerne op." Det er kun logik for socialchefer: hvis der skæres ned på rettigheder, skal der strammes op for sanktioner. Det ene kan ikke være ude det andet.

I Lemvig, hvor det sikkert er en tidligere fiskeskipper, som er borgmester, og som savner at kunne hundse med sin skibsdrenge, er der flest i landet som får sanktioner. Lemvig Kommune er landets skrappeste og gav i fjor sanktioner til 45 pct. af kontanthjælpsmodtagerne, mens eksempelvis Høje-Taastrup Kommune kun gav sanktioner til 11 pct. af kontanthjælpsmodtagerne.

Se også i i det fleste tilfælde, hvor kommunerne stopper kontanthjælpen, er afgørelsen truffet i strid med loven. Sagt omvendt, hvis sanktionerne er forskellige, må det betyde, at borgernes rettigheder opf de fleste tilfælde, hvor kommunerne stopper kontanthjælpen, er afgørelsen truffet i strid med lovenat i de fleste tilfælde, hvor kommunerne stopper kontanthjælpen, er afgørelsen truffet i strid med loventes forskelligt. Det kan ikke være ret.

Kommuner kan også træde på borgeres rettigheder ved at kræve skriftligt svar fra en analfabet, hvor kommunen ellers har pligt til at hjælpe borgeren.

Flere partier* falder også i med at overtræde borgeres grundlovssikrede rettigheder, når disse partier mener, at ugifte samlevende har pligt til at forsørge hinanden.

Hvis demokraterne er så optaget af borgernes pligter, kunne de vel også skele lidt til virksomhedernes skattepligt.

Claus skriver:" Og vi blev da heller ikke overraskede, da vi i slutningen af sidste år hørte, at kun hvert tredje skattepligtige selskab i Danmark betaler skat, og at store multinationale selskaber som Nestlé, Coca-Cola, Q8 og Statoil ikke betaler så meget som en rund krone til skattefar. At vi ikke blev overraskede, skyldes, at episoder som dem, der her er nævnt, er blevet en new normal.

Jeg vil slutte med en overskrift, som fortæller noget centralt ved borgernes væsentligste pligt i den nuværende situation:" Civil ulydighed er en pligt."

Læs også forsørgelsespligt.
se alle indlæg
cookies