Kategori: små fortællinger
frøet
01-04-2013
Der var engang en konge, som var ved at være gammel og træt. Da han ikke havde børn, måtte han vælge sin efterfølger på en anden måde.

Han kaldte alle unge i kongeriget sammen en dag og sagde:" Det er på tide jeg træder tilbage og nyder livet. Jeg har besluttet at vælge en af jer som min efterfølger. I dag får hver af jer et frø og om et år mødes vi igen og jeg vil bedømme det, som I har fået ud af frøet og vælge én af jer."

En dreng kom begejstret hjem og fortalte sin mor, hvad der var sket. Hun gav ham en krukke og jord, som han lagde sit frø i. Hver dag så han til krukken og vandede den omhyggeligt, hvis den var tør.

Efter nogle uger hørte han de andre unge tale om deres frø og hvor fint de spirede. Men han kunne ikke se den mindste grønne spire i sin krukke. Alligevel passede han den omhyggeligt.

Da der var gået et halvt år, havde de andre unge i deres krukker træer og høje planter, mens han stadig havde ingenting. Men det holdt han skjult. Han ventede kun på at se sit frø spire, selv om han havde mistet håbet og frygtede den dag, hvor han skulle vise det til kongen.

Dagen oprandt og de unge samledes på slottet. Han var overrasket over, hvor flotte planter de andre havde. Og han ville egentlig helst være blevet væk, men det kunne han heller ikke være bekendt.

Lige som han før havde holdt skjult, hvor lidt der var i hans krukke, sådan prøvede han nu at gemme sig bag de andre unge.

Kongen kom ind i den store sal og hilste de unge og sagde:" Hvor er de flotte, alle de træer og blomster, som I har med." Han gik rundt imellem dem og til sidst kom han til drengen med den tomme krukke og der blev helt stille i den store sal. Drengen følte, at hans hjerte holdt op med slå.

Kongen brød tavsheden og sagde:" For et år siden gav jeg hver af jer et frø. Jeg sagde, at I skulle tage det med hjem og plante det og vande det og passe det og bringe det tilbage. Men frøene, som I fik var alle kogt, så de var døde. Da I opdagede, at jeres frø ikke spirede, tog I et andet frø og lod som om det var det frø, som jeg gav jer. Denne dreng har været modig og ærlig og har i dag bragt det frø tilbage, som jeg gav ham. Derfor skal han være den nye hersker."

Oversat fra engelsk*
se alle indlæg
cookies