Kategori: politisk alvor
Regeringen har gjort os utrygge
Næsten hver anden kontanthjælpsmodtager er utryg
29-10-2013
Regeringen har skåret ned på hjælpen til de svage. Var det nødvendigt?

Danmarks udlandsformue er på 725 milliarder kroner. Hvis det var muligt en gang om året at tage en milliard derfra og give til de svage, var der nok til 725 år.

Der er andre måder, som kunne vise, at Danmark er et af verdens rigeste lande, og at det ikke er nødvendigt, at et antal mennesker i vores land skal gøres utrygge. Jeg ved ikke, hvor mange som i dette øjeblik er på kontanthjælp. Lad os sige, at det er 50.000. Når Danmark er så rigt, er det unødvendigt og umenneskeligt, at et så lille antal af den danske befolkning skal mangle en anstændig hjælp.

Værre er, at det, som regeringen i nødvendighedens navn har udrettet på et par år, vil have virkninger langt frem i tiden. Modet er taget danskerne. Forbrugerne tør ikke bruge deres penge.

" Paradokset er, at der sådan set er pumpet en del penge ud i samfundet. De ligger bare stille derude. For forbrugerne og virksomhederne bruger dem ikke," siger økonomi- og indenrigsminister, Margrethe Vestager (R).

Forklaringen er, at regeringen med sine besparelser har pumpet bekymring ud i samfundet. Den tager arbejdsglæden fra folk. Det er ikke kun kontanthjælpsmodtager som er ramt af utryghed. "Den (krisen) rammer høj som lav. Vi ser både ufaglærte og folk fra ministerierne, som bliver presset ud over kanten på deres arbejde. Og de siger ikke fra og spørger ikke om hjælp hos ledelse og kolleger, for de vil ikke fremstå som svage, og de er bange for at miste deres arbejde, hvis de stiller for mange krav," siger Annette Gaard.

På Institut for Lykkeforskning på Aalborg Universitet genkender direktør Meik Wiking tendensen, og han understreger, at selv om der kommer bedre tider, har finanskrisen sat sit utrygge spor. "En periode med ledighed sætter sig som en livslang bekymring og utryghed," siger han.

Jeg mener, at krisen er et mærkeligt ord, som om der er et dyr eller et væsen uden for den menneskelige verden, som truer os. Der har været problemer, som er menneskeskabt og skal løses af mennesker, bl.a. ved ikke tage modet fra folk. Der var også den mulighed, at man i en kriseperiode undlod at lade de riges formue stige. For dem har det ikke været en krise. De kommer ud af perioden med en større formue end de havde før.

Er krisen i virkeligheden ikke økonomisk, men menneskelig og moralsk: nogle har raget uanstændig meget til sig på bekostning af os andre, som har fået utryghed til gengæld. Og regeringen har medvirket til det.

Det vil tage mange år at reparere det. Måske 725 år, eller snarere tusind år*, for regeringen er ikke vågen. Den har isoleret sig* i et tårn. Bare deres vending "danskerne" viser, at de ikke mere er en del af os. De siger ikke til hinanden:" Hvordan har danskerne det? Hvordan kan vi hjælpe dem?" Nej, de siger:" Hvad kan vi få ud af danskerne." Og de vil opdage, at de vil få mindre og mindre, fordi de har ødelagt vores tillid og vores tryghed.

Jeg var i Bruxelles nogle dage og opdagede til min forundring, at EU har erklæret 2013 for de europæiske borgeres år. På en stor plakat står:" Det drejer sig om dig." Hvis ikke EU kan give flere år til europæerne, er det dog noget, at EU giver opmærksomhed ét år til de europæiske borgere. Det kunne den danske regering lære af. Bare et af dens fire år kunne den øremærke til at hjælpe de danske borgere.
se alle indlæg
cookies