Kategori: politisk alvor
Virksomhedernes pligter.
ret og pligt gælder ikke kun ledige.
01-07-2014
Mette Frederiksen har igen brugt vendingen 'ret og pligt'. Den vending kan hun lide, ligesom ordet besparelse. Hun har ret til at bruge lige de ord hun vil, men hun har også pligt til at tænke sig om. Hun har pligt til at bruge ordene rigtigt. Ganske vist lyder vendingen 'ret og pligt' som om den ikke behøver nogen begrundelse. Det hører sammen 'ret og pligt'. Mette Frederiksen tror, at hun ikke behøver at argumentere for det. Men der kan være situationer, hvor vendingen ikke kan bruges på samme person. Hvis du står over for en person, som virkelig er i nød, har den person ret til at blive hjulpet, og du har pligt til at gøre det. Den nødstedte har ingen pligter i den situation, for han kan er hjælpeløs, og du er hjælperen.

Det er vigtigt, at vendingen 'ret og pligt' bruges rigtigt. Den må ikke bruges kun på én gruppe af befolkningen. Den gælder for enhver person i samfundet. Den gælder alle. Arbejderne, arbejdsgiverne og politikerne. Mette Frederiksen bruger den kun på de ledige. Prøv at bruge vendingen på arbejdsgiverne. Hvad består det i, virksomhedernes rettigheder og pligter?

Har virksomhederne ingen pligter?

De har ret til at lede og fordele og forfordele. Men måske kunne man også forlange, at de har pligt til ansætte et antal ledige, som ikke kan noget, og som ikke har noget fag og ingen kvalifikationer, og som måske aldrig vil komme til at kunne noget. Virksomhederne vover deres eksistens ved at satse på produkter, som de ingen anelse har om vil blive en succes. De tror på ideen.

Virksomhederne skal gøre det samme med mennesker. Det er endnu vigtigere, at de har samme vovemod med hensyn til mennesker. Virksomhederne skal turde tro på potentialet i deres ansatte og investere i dem også helt fra scratch, sådan som de gør med hensyn til deres produkter. Mange produkter udvikles helt fra bunden. Det samme skal virksomhederne gøre med mennesker.

Virksomhederne investerer i robotter, men ikke i mennesker.

Hvis vi ikke passer på, kan det ende med, at virksomhederne ikke kun vil have de ansatte leveret færdige og grydeklar, dvs velopdragne og veluddannede og fuldt funktionsdygtige. Det kan ende med, at virksomhederne kræver, at samfundet leverer virksomhedens produkter fuldt færdige foran porten til virksomheden, som så kan sælge dem videre med fortjeneste uden at have rørt en finger og uden at have ansatte, da virksomheden ikke vil belastes af omkostninger.

Virksomhederne har en social forpligtelse.

Det er blevet moderne, at kunder køber en vare og med købet støtter et godt formål som regnskoven i Nicaragua eller en abeart i det fjerne Mongoliet. Det er så fint at støtte det, som er truet langt fra vores lille land. Men for en gangs skyld kunne man også vælge at støtte den art mennesker, som er truet i Danmark og som ikke kan klare sig og som endda i nogle tilfælde ikke engang duer til at være på overførselsindkomst. Tænk hvis der stod:" For hver gang du køber en pakke kaffe, går fem kroner til lønnen til Alan i vores kafferisteri. Han er ufaglært og tidligere kontanthjælpmodtager og duer ikke til noget. Men han skal også sikres overlevelse."

Der er andre vendinger, som Mette Frederiksen har pligt til at overveje. Hun taler om, at de ledige skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Men den vending skal hun også bruge på andre end de ledige. Politikerne og virksomhederne har samme pligt, og hvis det viser sig, at de kun står til rådighed for sig selv, vanker der sanktioner.

Politikerne og virksomhederne skal stå til rådighed.

Læs mere Gør din pligt og kræv din ret
se alle indlæg
cookies