Kategori: religion
Den historiske Jesus.
Jesu lignelser er så unikke, at det må være en ener, som har skabt og fortalt dem. De fleste af lignelserne er overraskende og indeholder en kerne, som har en enestående metaforisk kraft. Det er en kraft, som er stadig ny. Og Jesu undere havde en overraskende pointe.
12-12-2014
Efter min mening er det let at se, når evangelisterne skriver deres egne meninger og formuleringer ind i en historie i Det nye Testamente, bl.a. når de gør en lignelse allegorisk. Men jeg mener, at det er lige så klart, at de fleste af lignelserne er skabt og fortalt af en helt unik person.
Jesu lignelser er unikke.

Jeg har i flere år søgt efter korte historier med samme metaforiske kraft. Og der findes mange små fortællinger f. eks. på nettet. Men jeg har ikke fundet nogen, som kommer på højde med Jesu lignelser.

Der er fundet jødiske lignelser fra Jesu samtid, men pointen i dem er en helt anden end hos ham. I en jødisk fortælling om nogle arbejdere i en vingård, får den, som kun har arbejdet én time, det samme som de andre, der har arbejdet hele dagen, men begrundelsen er, at de var dovne, og at han på den ene time udrettede mere end alle de andre tilsammen. Netop på den baggrund er det klart, hvor unik Jesus lignelse om arbejderne i vingården er. Den er grænseoverskridende.
Jesu lignelser er grænseoverskridende.

Se også lignelsen om den barmhjertige samaritaner. Er der andre jøder på Jesu tid eller før og efter som kunne finde på en sådan historie. Den er grænseoverskridende.

Jeg ved heller ikke om udtrykket "elsk jeres fjender" findes i jødedommen.

Jesu undere ophævede forbandelsen.

Med hensyn til Jesu undere: det var almindelgt på den tid, at folk troede, at der kunne ske undere. Evangelisterne fortæller om, at nogle af Jesu modstandere gjorde undere. Men formålet med Jesu undere var helt unikt. Hans undere gjorde ikke kun folk raske. Det var nærmest en bivirkning. Det vigtige var, at de bragte Guds rige til forhadte og gjorde dem frie i en dybere forstand. Det vigtige for en spedalsk, som Jesus helbredte, var ikke kun at sygdommens forbandelse og samfundets forbandelse af den spedalske blev ophævet. Den helbredte fik troen på, at det ikke var Guds forbandelse, som havde gjort ham syg. Den helbredte var både som syg og rask omfattet af Guds kærlighed og tilgivelse. Han måtte være med i Guds rige.

Var det også helt unikt, at Jesus talte så naturligt og positivt med toldere og hedninge og kvinder.
Jesu lignelser har en ægte kerne og kraft.

Der har været teologer, som mente, at evangelierne er fyldt med myter og legender og kun har til formål at beskrive Jesus som Kristus. Men det er svært for mig at forstå, at de også kan mene det om de ægte af Jesu lignelser. De er metaforer med overraskende og grænsenedbrydende pointer. Og det mærkelige er, at de ikke kun er overraskende første gang man hører dem. De bliver ved med at indholde en grænseoverskridende kraft. Det er min påstand. Og ingen fortolkning af dem eller forklaring kan fjerne den umiddelbare kraft og kerne, som er i dem. De bliver ved med at stå urørte og unikke.

De forskningsresultater, som den norske teolog, Jacob Jervell, producerede, er efter min mening overbevisende. Han fandt mange steder i evangelierne, som underbygger, at Jesus var en unik og historisk person.

Korsfæstet under Pontius Pilatus.

Jacob Jervell sagde i et interview:" Det absolutt sikreste er setningen 'Korsfestet under Pontius Pilatus'. Dette er selve det historiske ankerpunkt. Rett og slett fordi det ikke vil finnes den idiot i verden som vil la en religionsstifter bli henrettet som en politisk forbryter. Ethvert utsagn om at Jesus ikke har levet, er tøv."

Og han fortsatte:" Mens andre ligger begravet i trykksverte, bryter han fortsatt frem og blir levende gjennom trykksverte. Jesus går åpenbart helt i dybden av mennesker på en måte som ingen annen person i historien - faktisk helt uavhengig av Kirkens forkynnelse."

Læs mere om den historiske Jesus i indlægget om Davids salmer eller i Jesus som historisk person

se alle indlæg
cookies