Kategori: politik kort
Kasser.
Statskassen. Kasseeftersyn.
14-04-2016
Jeg ser for mig en overvældende stor, skudsikker kasse med en overdimensioneret lås. Kassen bliver hele tiden åbnet og der blev lagt milliarder ned eller taget op. Det kan også ske, at kassemesteren åbner låget på kassen og står og kigger i lang tid for at se, om alt er som det skal være.

Jeg har selv erfaringer med at få en kasse til at stemme. Værst var det, hvis der manglede 10 øre. Det kunne vise, at der var fejl i mange beløb, som var svære at finde. Men kassen skulle stemme og med hårdt arbejde var det muligt at få den til det.

Det er manipulerende, når ordet 'kasse' bruges om vores lands indtægter og udgifter. Landets penge er ikke så konkrete, at man kan åbne en kasse og tælle pengene. Der er ingen statskasse. Nyvalgte statsministre kan ikke foretage et kasseeftersyn og se, at det er nødvendigt at vi skal spare, for der findes ingen kasse.

Der findes tal i en computer og tallene kommer fra Danmarks Statistik.

Det giver mindst to fejlkilder.

Der kan være områder, som Danmarks Statistik pludselig opdager, at de har glemt at tælle med. Og finansministeriet kan bruge forskellige måder eller modeller til at fortolke tallene. Hvis ministeriet gerne vil have det resultat, at der ikke er nok penge i kassen, kan de indstille deres model, så det resultat kommer frem på skærmen.

Jeg har altid undret mig, når der stod i avisen, at mange milliarder, som ingen kendte til, pludselig var dukket op i statskassen: Regnegreb fjerner milliarder fra de offentlige finanser. Hullet i kassen

Kommunekasser bugner efter nedskæringer

Adskillige uventede milliarder i den danske statskasse

Staten får uventede milliarder i kassen

Danmark med gigantisk overskud på betalingsbalancen

Udgifterne til overførelsesindkomst ser samtidig ud til at blive 4 mia. kr. lavere end oprindelig ventet.se alle indlæg
cookies